Benelux kalandozásaink

Rita és BT kalandjai az európaunió bölcsőjében

Látogatások

Geocaching

U2 360° Tour

Friss topikok

  • hardne: Isten hozott Benneteket itthon. Remélem,a 18 kg trüffelt beengedték az országba. (2009.10.06. 19:33) Végszó
  • Atomkapitány: A lagzi nagy buli volt, szívesen emlékszem rá. (2009.10.03. 19:54) Anniversaire
  • F.Iza: na ugye hogy a parkokrol is lehet irni... (2009.09.30. 18:03) Ten Bosch
  • ZgY: ...és az előző postban említett 5 kicsi Anton nincs a listában? (2009.09.29. 18:04) Nombres
  • Mevy: Igen igen! Eltöltöttünk Rituséknál nagyon nagyon szép napokat. És azt a vendégszeretet amit kaptu... (2009.09.16. 16:37) Veszprémi látogatók

2009.05.12. 14:47 MacBT

Luxemburgi ízek

 „A jó étel és a jó borok élvezete komoly dolog Luxemburgban, ahol úgy tartják, hogy felállni az asztaltól az élettel járó szükséges rossz. A luxemburgiak a francia konyhát kedvelik, de német adagokkal.”

Walter Ellis, The Financial Times, 1980. 3. 9.

Mivel ma is egy szokásos esős nap van, és igazából nem történik semmi különös, még a takarítónő sem jön ma,- a szokásos kedd helyett tegnap egyszer csak megjelent- gondoltam utána nézek a fenti idézetnek és írok nektek is néhány tudnivalót a luxembourgi konyáról. (Zen örömére)

Ehhez előbb egy kis földrajz: Luxembourg egy pici ország (a világ 6. legkisebb állama), melyet Belgium, Németország és Franciaország határol. Északon az Ardennek és az Eiffel-hegység meredek sziklafalakkal, völgyekkel szabdalt erdős fennsíkja jellemzi. A déli részen lankás dombok, és négy nagyobb folyójának (Mosel (Moselle), Sauer (Süle), Our és Alzette ) völgyeit találjuk.

Az egyik legjelentősebb gasztronómiai kincsük az Jambon d'Ardenne. (Ardenneki Sonka)

 Ínyenceknek egy eredeti sonkagyári recept:

 Sonkával és gombával töltött palacsinta

 

  • 6 sós palacsinta
  • 2 szelet főtt sonka
  • 2 szelet ardenneki sonka
  • 150 gr friss erdei gomba
  • 60 gr vaj
  • 1 evők. liszt
  • 1 csipet őrölt szerecsendió
  • 25 cl főző tejszín
  • 30 gr reszelt gruyére sajt
  • Frissen őrölt bors

Elkészítés 

  • Vágjuk össze a sonkákat kockára
  • Tisztítsuk meg és szeleteljük össze a gombát
  • Olvasszuk meg a 25 gr vajat egy lábosban, tegyük bele a sonkát és melegítsük fel, majd szedjük ki a sonkát és az edényben lévő zsiradékot tegyük félre.
  • Tegyünk 20 gr vajat és abban pirítsuk meg a gombát lassú tűzön kb.10 perc alatt lefedve időnként kevergetve.
  • Tegyük vissza a sonkát a gomba mellé és szórjuk meg liszttel, adjuk hozzá a sót, borsot, és a szerecsendiót.
  •  2 - 3 főzés után adjuk hozzá a tejszín felét lassan.
  • Még néhány percig főzzük, ha kell, fűszerezzünk utána.
  • A palacsinták közepébe tegyünk tölteléket, és hajtogassuk össze.
  • Kivajazott edénybe sorakoztassuk a palacsintákat, locsoljuk meg a maradék tejszínnel szórjuk rá a sajtot, borsozzuk, a tetejükre tegyünk kis vajdarabokat.

10 percig süsük forró sütőben, időnként meglocsolva a félretett zsiradékkal.                                                                          

Az ételek tekintetében a luxemburgi specialitások között megtalálható az erdős vidékekre jellemző vadak, gombák, füstölt, sózott húsok, száraz zöldségek, és a déli rész folyóinak köszönhetően a könnyebb halakból készült ételeket is. (főként pisztráng, csuka,folyami rák)Németországgal közös Mosel folyó völgyében termelt szőlőből nem csak a boros üvegekbe jut, de sokszor az ételeket is kiegészíti a zamatos szőlő.

Az itt készült fehérborok messze földön híresek, de ez ügyben én sajna nem tudok nyilatkozni.(talán majd BT később szakérti őket) Azt viszont láttam már, hogy nemcsak a bornak, de a mustnak is nagy kedvelői. Ősszel készítenek frissen préselt szőlőlevet (vagyis mustot) és alma levet is. Ezeket többnyire, a déli részen lévő gazdaságokból szerezhetjük be. (gondolom nem egyszerű megtalálni őket, de legalább lesz házi feladat az őszre, ha még itt leszünk)

Létezik egy piac, Luxembourgban a  Place Guillaume-on minden szerdán és szombat reggel 7 órától (pont, mint otthon Békéscsabán…legalább nem felejtem el J ) Itt állítólag minden beszerezhető és ide szívesen járnak a termelők is. (ezt is kiderítjük)

Ezen kívül, szerintük szóra érdemes még a mézük, (gondolom még nem kóstolták a magyar méhészek mézeit) és a mustáruk is.(ezt meg mi már kóstoltuk, hát nem 5-ös az biztos) Tejben elég jók, bár egy kicsit többre is vihetnék ennyi tehénnel, amit itt lehet látni. Legnagyobb gyártójuk a Luxlait, mi is ilyen tejcsit iszunk.

Ha már iszunk akkor még néhány szó a sörről:

5 nagy sörfőző üzem van Luxemburgban; Battin, Diekrich, Bofferding, Mousel és Simon már volt amelyiket kipróbálta Tibi, de nem igen nyilatkozott…

Na de végre vissza a kajákhoz.

A luxemburgiak szerint nincs étel krumpli nélkül. (ezt a véleményüket én speciál nem osztom, de lehet)

 

Tradicionális Luxemburgi ételek:

·  Bouneschlupp: soupe aux haricots verts  Zöldbab leves

·  Judd mat Gaardebouden : Collet fumé aux fèves de marais  füstölt sonka disznóbabbal (vagy lóbabbal)

·  Stäerzelen: Quenelles de Sarrasin  gombóc (knédli) hajdinából

·  Kniddelen: Quenelles de farine     knédli liszből

·  Türteg: Galettes de pommes de terre et de choucroute krumpli savanyú káposztával

·  Fritür: La friture de poissons  sült halak

·  Traïpen: Les boudins noirs véres hurka

·  Wëld: En période de chasse, on trouve divers plats de gibier  a vadászidényben különböző ételeket találunk vadakból

·  Quetschentaart: tarte aux prunes szilvás torta

 

Az igazság az hogy eddig még egy sem ragadott magával, így nem is nagyon kóstoltunk semmit, talán majd a téli időszakban, akkor jobban csúsznak ezek a sonkás, babos, hurkás cuccok.

Nálunk addig marad a jól bevált magyar menü, de ti nyugodtan próbálkozhattok!

Sok sikert és jó étvágyat!

 

4 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://luxem.blog.hu/api/trackback/id/tr801121426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

F.Iza 2009.05.14. 17:32:14

na most megzavartal. ez itten egy gasztroblog?

Zen 2009.05.16. 21:36:26

csak a kedvemért egy kis beszámoló. Ezúton köszönjük! (Gábornak is, nekem is csorgott a nyálunk a jó kis sonka láttán...)

A bográcsok várnak, sőt vettünk rostélyt is, lehet majd grillezni is.

Mink amúgy jól vagyunk, csak ahogy szoktunk, bár hetek óta erősen csökkent a hiszti. Ez nagyon jó. Mostanában inkább Eszterke kezdi egyre határozottabban kinyilvánítani az akaratát. A kis rém.

MacBT 2009.05.17. 17:29:58

@F.Iza:
Engem is megzavart a Rituka ezzel a sok luxi kajával.

MacBT 2009.05.17. 17:31:43

@Zen:
Ne izguljatok, a mi nyálunk is csorog a sok finomság után, még csak pár helyi dolgot próbáltunk ki, pl. a mustárt. A sonkát majd később esszük mg hozzá.
A kis "rém" csajoknak puszi.
süti beállítások módosítása