Kedden délután, mivel unokaöcsémnek nem volt vizsgája másnap, meglátogattuk a csokoládégyár http://www.neuhaus.be/ oldalában meghúzódó boltot.
Egy családi vállalkozásból lett világhírű praliné, sőt a praliné elnevezést is ennek a családnak köszönhetjük.
1857-ben Jean Neuhaus gondolt egyet és Svájcból Belgiumba költözött (bár sok értelme nem nagyon lehetett, Svájc is klassz hely, meg csoki is van, eső meg kb. ugyanannyi).
De ő jött, látott és győzött.
Európa első „plázájában” (fedett utca boltokkal) a Galerie de la Reine-ben üzletet bérelt, http://www.360cities.net/image/galerie-de-la-reine-koninginnegallerij (ma is létezik, megnézheted) és a pincében elkezdte gyártani a gyógyhatású cukorkákat, gyógylikőröket, csokoládé pasztillákat.
(Kapok az alkalmon, és egy kicsit haza beszélek fatornyos kis hazámra gondolva (Békéscsaba) Réthy Béla is gyártott efféle cukorkát, és nem is sokkal volt elmaradva Neuhauséktól. 1892-ben Békéscsabán a Sas patikában (ma is meg van) http://www.cylex-tudakozo.hu/ceg-info/sas-gyógyszertár-63130.html kezdte árulni a minden magyar által ismert orvosi pemetefű cukorkát. http://www.mypin.hu/hu03_a/01/index1.php?url=elettortenet_rethy_csalad_f&navid=3 )
Hamarosan győztek a zselék, karamell cukorkák, marcipánok és persze a csokoládék, a vállalkozás eme termékek fejlesztésére állt rá, és hamarosan kiszorultak a gyógy cuccok. 1912-ben az unoka hosszas kísérletezés után, elkészítette az első kemény csoki burkolatú lágy krémmel töltött apróságot, ami egyszerre befért az emberek szájába, gondolt egyet és elnevezte pralinénak (legalább is ez a történet szerepel a gyár honlapján). Felesége pedig kitalálta a ballotin-t (hajtogatott karton doboz csomagolás) amely a finomságok praktikus kísérője lett.
A Neuhaus márka azóta is virágzik, világszerte vannak üzleteik, de szállítanak az online shop-ból is. A mai napig használják az eredeti recepteket, persze folyamatosan kísérleteznek új ízekkel, formákkal.
Aki ellátogat az üzem melletti kis boltba, abban a szerencsében részesülhet, hogy magába szívhatja a mámorító csokoládé illatot, és ami még ennél is fontosabb, minden kapható terméket díjtalanul megkóstolhat! J
A csokoládénak fontos egészség megőrző hatásai vannak, ezért a mértékkel fogyasztott csokoládét tekinthetjük gyógyhatású készítménynek! http://www.kfki.hu/chemonet/hun/hir/cikk/csoki.html
A csokoládé elfogyasztása hasonló szertartásokat igényelne, mint egy jóféle bor. Pl.: A pralinékat mindig hűtve kell tárolni, mivel a belsejükben friss vajból, tejszínből készült töltelék van, fogyasztásuknál viszont fontos a szobahőmérséklet, mivel az ízek,illatok ilyenkor a legintenzívebbek.
Aki másnak kedveskedne, az pedig a nyomtatható csokoládék között válogathat, nyalókától a névjegykártyáig van itt mindenféle. J
Mindenkinek jó kóstolgatást!
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Zen 2009.06.23. 14:04:25
Köszi a sok érdkességet! :)
Puszi.